Na tréningoch pamäte sa môžu zúčastniť mladí aj seniori

09.03.2011 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 9. marca (TASR) - Hornozemplínska knižnica vo Vranove nad Topľou sa počas nasledujúceho týždňa zapojí do medzinárodnej akcie s názvom Týždeň mozgu. Účastníci niekoľkodňového podujatia si môžu v priestoroch knižnice vyskúšať pamäťové tréningy a získať informácie o mozgových ochoreniach, ako aj spôsoboch ich prevencie. 
      \"Do Týždňa mozgu sme sa predčasne zapojili už dnes a to prednáškou určenou pre desiatky seniorov z nášho regiónu. Na budúci týždeň ich vtiahneme už prakticky do tréningov pamäte,\" informovala TASR riaditeľka knižnice Emília Antolíková.
      Lektorka tréningových kurzov Iveta Čižmárová konkretizovala, že pôjde o rôzne logické cvičenia obsahujúce slovné hry, sudoku, násobilku či prvky geometrie, ktoré majú u starších ľudí aktivizovať činnosť mozgu. Ako dodala, seniori prejavujú záujem o tréningy pamäte hlavne kvôli tomu, že ide o kolektívnu záležitosť. \"Ak by mali ľudia rôzne cvičebné materiály doma, tak by ich to možno až tak nezaujímalo. Keď sú v kolektíve, tak im to dáva väčší význam,\" zhodnotila Čižmárová.
      \"Nechceme sa však zamerať iba na seniorov, ale aj na študentov. Pamäťový tréning by sme radi prepojili s prednáškou o tom, ako vplývajú na fungovanie mozgu rôzne nežiaduce účinky drog,\" vysvetlila Antolíková s tým, že v tomto prípade nechcú suplovať pri výchove mládeže školské zariadenia. \"Študentom skôr ponúkneme spolu s odborníkom z praxe ďalší priestor pre neformálnu komunikáciu,\" poznamenala.
      Knižnica má už tradične dobrú spoluprácu so seniormi z regiónu, ktorí prejavujú v posledných rokoch záujem hlavne o počítačové kurzy. \"Počas budúceho týždňa im chceme predstaviť aj literatúru, ktorou si môžu pamäť opakovane precvičovať. Môžu na sebe teda sami pracovať aj bez pomoci trénera či lektora,\" podotkla Antolíková.
      Riaditeľka knižnice vysvetlila, že tréningy pamäte u seniorov plánujú organizovať v budúcnosti s väčšou frekvenciou, a to v podobe niekoľkodňových školení. Ako dodala, pôjde minimálne o osem až desať školiacich cyklov, ktoré chcú pre dôchodcov z vranovského regiónu pripraviť v jesenných mesiacoch tohto roka.
 

Vyberte región